De som bygger landet fortjener respekt og verdighet når de blir syke eller gamle. Vi må ha et pensjonssystem som er til å leve med for butikkansatte, barnehagevikarer, bygningsarbeidere og andre folk i vanlige jobber. Derfor har Rødt gått mot å øke pensjonsalderen for alle.

En lege, en arkitekt og en stortingspolitiker kan sikkert og uten problemer jobbe til han eller hun blir 70 år. Det samme gjelder ikke kokker eller bussjåfører. Folk med tunge fysiske yrker kan ikke stå i jobb lenger selv om levealderen øker i snitt.

Marginale 0,6 prosent av barnehagelærere i Norge står i dag i sitt yrke etter fylte 65 år. Mange blir arbeidsuføre. Å vedta økt pensjonsalder for disse blir som å vedta at det skal være fint vær på påskefjellet. Det hjelper fint lite.

I forbindelse med pensjonsforliket regjeringa har inngått med partiene fra Høyre til SV, kommer Ap-representant Lise Christoffersen med to feilaktige beskyldninger i en kronikk i Drammens Tidende.

Den første feilen er at Rødt «valgte å stille seg på sidelinja» og ikke tok ansvar. Fakta er at Rødt har deltatt aktivt i kampen for en bedre pensjon for arbeidsfolk, og at dette også har gitt positive resultater.

For flere år siden tok Rødt initiativ til det som har blitt kalt en «sliterpensjon». Det er en tilleggsordning som motvirker at folk som er utslitt etter et langt liv i tungt arbeid, og tvinges til å gå av før ordinær pensjonsalder, også blir straffet økonomisk for dette. Dette har fagbevegelsen også krevd. Pensjonskommisjonen kom ikke særlig lenger på dette punktet enn å peke på hindrene, som at det er vanskelig å avgrense hvem dette angår, og regjeringa gikk ikke lenger i sin pensjonsmelding enn å ville sette ned et nytt utvalg.

Stortinget gikk derimot inn for at det skal komme på plass en ordning som ligger tett på det Rødt la på bordet.

Rødt tar altså ansvar for løsninger på problemene med dagens pensjonssystem. Samtidig som vi mener det heller ikke er ansvarlig å øke pensjonsalderen automatisk, slik pensjonsforliket legger opp til.

Les også

Drøy påstand fra Aps Lise Christoffersen som ikke kan stå uimotsagt

Den andre feilen er at Christoffersen bunter Rødt sammen med Frp og hevder vi har prøvd å «vinne en kortsiktig politisk gevinst ved å føre folk bak lyset». Fakta er at Rødt skiller lag med Frp som i hele sin regjeringstid, med både arbeids- og sosialministerposten i flere år og finansministeren hele perioden, sto ansvarlig for forverringene fra pensjonsreformen.

Vi fører heller ingen bak lyset. Rødt har vært åpne og tydelige på våre vurderinger. Arbeiderpartiet har tidligere selv bekreftet at Rødt spilte en konstruktiv rolle i pensjonsforhandlingene på Stortinget, og at Rødts krav om en såkalt «sliterpensjon» ble tatt inn i avtalen. Dette er vi altså enige om.

Det vi er uenige om er den økte pensjonsalderen, som gjorde at Rødt ikke kunne stille seg bak pensjonsforliket slik det ble. Det betyr ikke at Rødt stiller oss på sidelinja. Vi er på banen. Og vi fortsetter kampen for gjennomslag for en mer rettferdig pensjon.

Nyheter fra Drammens Tidende