Tenker du noen ganger at «det ikke er så viktig, det skjer jo sikkert ikke med meg»? Eller «jeg er jo frisk og rask, så det blir en unødvendig utgift med flere forsikringer»?

En ting er helt sikkert: Vi vet aldri hva fremtiden bringer og hvilken retning livet tar. Dødsfallforsikring, kritisk sykdom og uføreforsikring gir både deg og familien din et sikkerhetsnett som kan være avgjørende for økonomien hvis du faller fra eller blir syk.

I dag mottar faktisk så mange som én av ti nordmenn mellom 18 og 67 år uføretrygd.

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til meninger@dt.no.

Når du kjøper en ny bil, er det en selvfølge å ha full kaskoforsikring på den. Det mange derimot ikke tenker på, er at det er lurt å ha en «kaskoforsikring» på inntekten sin også. Det er dyrt å være syk. Å bli ufør er like ille for økonomien som å totalskade bilen, uten kasko, hvert år frem til pensjonsalderen.

Tall fra forsikringsbransjen viser at en halv million nordmenn står i faresonen for å miste boligen sin ved langvarig sykdom. Til tross for dette er seks av ti nordmenn uten uføreforsikring. Det er en hjertesak for meg at flere forstår viktigheten av denne forsikringen. Nettopp fordi at ingen har noen garanti for å holde seg friske, og mange har opplevd at hverdagen kan bli snudd opp ned fra en dag til en annen. Når du blir ufør uten forsikring, kan det sammenlignes med å få utbetalt lønn bare annenhver måned. Hva ville du synes om det?

Jo mer du tjener, desto større blir gapet mellom inntekten du har i dag og den uføretrygden du får utbetalt fra staten.

Selv om det kan føles som en unødvendig utgift med en slik forsikring nå, er det mens du er frisk at du må tegne den. På den måten sikrer du inntekten din ved langvarig sykdom. Da kan du opprettholde levestandarden din uten altfor store grep, og, ikke minst, betjene utgiftene dine videre. Når du først har blitt syk, er det dessverre for sent å tegne forsikring.

Mange tenker at de er godt nok dekket gjennom forsikringene til jobben sin, men her er det store variasjoner i vilkårene. Hvis du bytter jobb, kan det være et godt tips å sørge for at du ikke går til en jobb med dårligere forsikring enn den du hadde. Kanskje du kan bruke det som et forhandlingskort i den nye jobben?

En ting er likevel viktig å tenke på: Selv med de beste ordningene som finnes gjennom arbeidsgiveren din sin forsikring, får du maksimalt 75 prosent av dagens inntekt dersom du blir syk. Da kan det være aktuelt å tegne privat tilleggsdekning opp mot 80-90 prosent av dagens inntekt.

Våren er tid for konfirmasjoner

Les også

Hva bør jeg gi i gave til konfirmanten og brudeparet?

For har du kun arbeidsavklaringspenger fra Nav (slik man får etter sammenhengende sykemelding i 12 måneder) får du minst 34 prosent lavere inntekt. De økonomiske utfordringene starter dermed gjerne den 13. måneden du er sykemeldt i.

Utbetaling fra uføreforsikringen kommer i tillegg til det du får fra Nav, og den kommer fra måned 13. Det er litt forskjellige vilkår og begrensninger hos ulike forsikringsselskap. Det lønner seg derfor å lese seg godt opp før du tegner forsikringen. Eksempelvis finnes det selskaper som gir deg gradert utbetaling ut fra hvor mange prosent ufør du er, mens hos andre får man 100 prosent utbetaling dersom man er minimum 50 prosent ufør.

Helt konkret kan regnestykket på hvor mye du taper se slik ut:

Inntekt: 400 000 kr
Utbetaling fra NAV: 270 454 kr
Tap hvert år: 129 546 kr

Inntekt: 1 000 000 kr
Utbetaling fra NAV: 469 735 kr
Tap hvert år: 530 265 kr

For de aller fleste av oss er dette et tap som vil ha mye å si for hvordan vi lever. Og hvis du trenger litt mer statistikk for å bli overbevist: Hvis du er 35 år, er det 0,5 prosent sjanse for at du vil oppleve at huset ditt brenner ned. Statistisk er det derimot mellom 40 og 45 prosent sannsynlighet for at du kan bli arbeidsufør før du fyller 67.

Det kan godt hende tanken om at «det skjer jo ikke med meg» stemmer, men som statistikken viser, er det for mange en unødvendig risiko å ta. Tar du sjansen?

Nyheter fra Drammens Tidende