Fremskrittspartiet mener pensjon er en opparbeidet rettighet, ikke et gode fra staten. Det var grunnen til at vi stemte mot pensjonsreformen i 2011, og at vi nylig stemte mot det nye pensjonssystemet. Det var aldri aktuelt for oss å bli med på et forlik som straffer de som har minst.

Det tjener min benkekollega Lise Christoffersen (Ap) til liten ære at hun i et innlegg i Drammens Tidende hevder i overskriften at «De som har minst vil få det bedre» med det nye pensjonssystemet. Hun skriver videre at de partiene som ikke ble med på nye pensjonsforliket forsøker å vinne kortsiktig gevinst ved å føre folk bak lyset. Det er en drøy påstand, som ikke kan stå uimotsagt.

Ved å hevde at vi i Frp snakker usant om konsekvensene av det nye pensjonssystemet, angriper hun samtidig over 120 fagforbund som aksjonerte mot forliket. De var veldig klare på at å heve pensjonsalderen vil gjør situasjonen svært krevende for arbeidere i fysiske og psykisk krevende yrker, som allerede i dag ikke klarer å stå i arbeid til pensjonsalder. Det er også mange LO-forbund som føler seg sveket av ledelsen i LO som støttet det nye pensjonssystemet. Det viser hvor langt ledelsen i både Ap og LO har fjernet seg fra vanlige folk, når det hevdes at kritikk fra arbeidere på gulvet er løgn.

Buskerudbenken

Hver uke skriver en representant fra Buskerudbenken på Stortinget i Drammens Tidende. Denne uken skriver Morten Wold fra Frp. Neste uke er det Kathy Lie fra SV som har ordet.

Levealdersjusteringen, som et stort flertall på Stortinget stemte for, betyr at staten tvinger deg til å jobbe lenger for å kunne få en pensjon det er mulig å leve av. Den følger levealdersutviklingen, som vil øke med ett år ekstra i jobb - for hvert tiende år. Det vil føre til at de som er født på 1990-tallet må jobbe til de er 70 år for å få like gode pensjonsrettigheter som det er i dag. Frp vil legge til rette for at flere kan jobbe lenger, men vi vil ikke straffe dem som ikke kan stå så lenge i arbeidslivet.

Vi aksepterer ikke at minste pensjonsnivå i folketrygden er så lavt at mange pensjonister blir avhengig av sosiale støtteordninger i tillegg til pensjonen. Det er viktig for pensjonssystemets forutsigbarhet at minste pensjonsnivå gir en anstendig pensjon. Derfor må minstepensjonen heves til et nivå som er på linje med EUs fattigdomsgrense. Videre må minsteytelsen følge velstandsutviklingen i samfunnet og reguleres med lønnsutviklingen.

Morten Wold

  • Navn: Morten Wold (Frp)
  • Parti: Fremskrittspartiet.
  • Født: 1967.
  • Bosted: Vikersund
  • Yrke: Stortingsrepresentant for Buskerud fra 2013 -
  • Blant annet Stortingets tredje visepresident, medlem av helse- og omsorgskomiteen, og Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling.

Christoffersen kan ikke har fulgt med i timen når hun hevder at Frp ikke har snakket om hvordan vårt pensjonssystem skal finansieres. Jeg vil minne Ap om at premisset for pensjonsreformen i 2011 var sterkt svekkede statsfinanser i fremtiden. Det har ikke slått til, og det er ikke noe tilsier at de vil bli svekket de neste tiårene. Vi har i dag et oljefond på over 17.000 milliarder kroner som er alle nordmenn sin sparekonto, hvis det ikke sløses bort av politikere som ikke evner å prioritere.

Dagens regjering viser ved å bruke titalls milliarder på symbolske klimatiltak der effekten er minimal, at de ikke klarer å prioritere riktig. Bistandsbudsjettet øker også år for år, uten at de andre partiene er villig til å ta innover seg at ordinær bistand sjelden bidrar til å heve levestandarden i landene som mottar den. Men når man skal betale tilbake pengene til pensjonister som har jobbet et langt liv, da stritter man imot og holder igjen.

Den største utfordringen for velferdsstatens bærekraft er at så mange mennesker i arbeidsfør alder ikke deltar i arbeidsmarkedet og derfor heller ikke bidrar til finansieringen. Vi må i langt større grad se på hvordan vi kan øke yrkesdeltakelsen blant gruppene som står utenfor arbeidslivet i dag. Noen i samfunnet kan av ulike årsaker ikke jobbe, men det er også mange som trenger hjelp og større incitament for å bli en del av arbeidslivet.

Det å få flere til å bidra på «spleiselaget» er viktigere enn å skvise mer ut av de som allerede står der. Det er ikke bærekraftig at vi har 22.000 unge uføre i Norge. Noe er galt og problemene starter trolig i skolen med utenforskap, mobbing og en utdanningskvern alle skal gjennom uansett interesser.

Noe av det som utfordrer fremtidig bærekraft aller mest, er kostnadsforpliktelsene som innvandring fører med seg. Innvandrere fra ikke-vestlige land har langt lavere arbeidsdeltagelse og langt høyere forbruk av velferdsytelser enn resten av befolkningen. Dette koster vanvittige summer. Derfor må vi i langt større grad begrense innvandringen og sette klare krav om at det forventes at alle som kommer til Norge i utgangspunktet skal klare seg selv.

Flere innlegg fra Buskerudbenken

Dessverre var Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiets forutsetninger under forhandlingene på Stortinget om at pensjonistene igjen skal være en salderingspost. Fremskrittspartiet hadde derfor ikke noe grunnlag for å bli med på en bred enighet om endringer i pensjonssystemet. Vi kan ikke stå inne for et system som i stor grad viderefører den usosiale pensjonsreformen fra 2011.

Nyheter fra Drammens Tidende