I sine festtaler peker kommuneadministrasjonen i Drammen stadig på at kommunen hviler på tre bærebjelker:

* Et sterkt deltakerdemokrati gjennom aktiv innbyggermedvirkning...
* Tjenester nær innbyggerne...
* En offensiv stedsutvikling som skaper attraktive lokalsamfunn...

Spriket mellom fagre visjoner og faktiske forhold kan dessverre ikke bli større.

Sist ut i rekken av «gode tiltak» som skal styrke tjenestetilbudet der folk bor og barn vokser opp er trolig det mest hasardiøse forslaget av dem alle. I forslaget som nå skal til politisk behandling ber kommunedirektøren om å fritt å kunne sende fremtidens skolestartere, førsteklassingene, til en annen skole med ledig kapasitet den dagen nærskolen er full.

Det legges altså til rette for at kommunen, med loven i hånd, skal slippe å utvide den allerede eksisterende nærskolen når boligutviklingen igjen skyter fart.

Økonomi og storskoledrift skal altså prioriteres fremfor styrking og utvikling av trygge og gode nærmiljøer. For - det er liten tvil om at barn og unges nær- og oppvekstmiljø er der de faktisk bor. Å tro at store, sentraliserte skole- og barnehagemaskiner utenfor nærmiljøene, og bussing av førsteklassinger på kryss og tvers i kommunen skal være et trekkplaster for familier i etableringsfasen, henger rett og slett ikke på greip.

Nå må politikerne kjenne sin besøkelsestid og sette en stopper for galskapen.

Til tross for mantraet om hvor flott alt skal bli i fremtidens Drammen, er det vanskelig å se lyspunkter. De siste årene har bydd på nedskjæringer i skole-, barnehage- og fritidstilbud til barn og unge, mangel på utvikling av møteplasser i lokalmiljøene og en urovekkende negativ trend innenfor ungdomskriminalitet og vold.

Utfordringene møtes ved å investere mindre i barn og unges nærmiljøer. Da er det åpenbart at kommuneadministrasjonen setter kortsiktig økonomisk gevinst fremfor barnets beste, når de nå ønsker å stå fritt til og sende våre yngste skoleelever til en hvilken som helst skole «i nærheten» med ledig kapasitet. Kommunedirektøren skriver i sitt forslag til vedtak: «Dersom barneskolen eleven tilhører er full, kan elever som skal begynne på 1. trinn få tildelt skoleplass ved en annen barneskole med ledig kapasitet i nærheten».

Dette handler dessverre kun om å spare penger, ved å unngå og investere i utvikling av eksisterende nærskolebygg, når boligutviklingen igjen skyter fart i bydelene.

Nærmiljøfasiliteter som barnehage-, skole- fritidstilbud er naturlig nok det første småbarnsforeldre ser etter når de skal etablere seg. Når vi ser hvordan Drammen kommune konstant nedprioriterer nettopp oppvekstfasiliteter for barn og unge, er det lite som taler for at Drammen skal være en attraktiv kommune for inntektsbringende barnefamilier i overskuelig fremtid.

Flere debattinnlegg og kronikker

Både skoler og barnehager er allerede underfinansiert. Ifølge Utdanningsforbundet bruker Drammen kommune minst penger pr. grunnskoleelev, sammenlignet med samtlige av de ti største kommunene i landet. Dette er en sørgelig trend som har pågått i svært mange år. Målet har de senere år vært at økt tilflytting skulle bidratt til vekst og en sterkere kommuneøkonomi, og med dette, gode, kommunale tjenester. Isteden legges det til rette for at det stikk motsatte kan skje. At så mange familier i etableringsfasen velger å bosette seg i våre nabokommuner er en dyster utvikling som vi er nødt til å ta inn over oss.

Det er svært lite trolig at en ytterligere destabilisering av barn og unges skoletilbud i eget lokalmiljø vil virke forlokkende på morgendagens drammensere.

Nærskolen er hjertet i bydelene. Skolebyggene er ikke lenger bare undervisningslokaler, men også trygge, kjente møteplasser i lokalmiljøene. Den tryggheten og de fasilitetene nærskolen representerer kan aldri erstattes av en «nærskole» i en annen by- og kommunedel.

Når saken om skoleplassering for 1.-trinnselever nå skal behandles i kommunestyret står politikerne i realiteten overfor to valg:
* Kortsiktig økonomisk gevinst ved å svekke barn og unges nærmiljøer ytterligere
* Legge til rette for tilflytting, vekst og tjenester der folk bor, ved å aktivt styrke lokalsamfunnene i kommunen.

Valget bør være såre enkelt.

Nyheter fra Drammens Tidende