Spreke, oppegående eldre blir tvunget til ut av arbeidslivet på grunn av for lav, øvre aldersgrense. Fagforeningene har i alle år arbeidet for lav, nedre aldersgrense og kortere arbeidsdag. Vel og bra for de som har behov for det eller ønsker det. Resultatet er at vi i dag har over en million alderspensjonister. Ikke alle de må sykeliggjøres. Mange vil kunne gjøre en god innsats i arbeidslivet til langt opp i syttiårene. Det avhenger av helse, kompetanse og motivasjon, ikke alder.

Det bør være leder som avgjør når arbeidstaker ikke fungerer godt nok i jobben og sette opp en nedtrappingsplan for avslutning av arbeidsforholdet etter fylte 70. Det er ikke mulig å være helt arbeidsfør den ene dagen og helt ubrukelig den neste.

Heldigvis hadde jeg en klok leder som så på arbeidet jeg utførte, ikke på alderen min og som lot meg stå i full jobb til jeg var 74. Men jeg kunne ha jobbet i flere år til dersom denne arbeidsgiveren ikke hadde satt seg imot det.

Rart at man kan ikke engang være eksamensvakt etter fylte 75, når Biden kan være amerikansk president 81 år gammel, og dronning Elizabeth var regjerende monark for det britiske samveldet til hun var 96 år. Harald gjør fortsatt en god jobb som konge i en alder av 87 år.

Etter at jeg sluttet i jobben, oppsto det et stort tomrom. Dagene har blitt lange og mange som jeg har måttet finne noe meningsfylt å fylle disse med. Det er ikke bare stas å ha massevis av tid til strikketøyet, bøker eller TV´n. Kjedelig – deilig – kjedelig. Ikke forskjell på hverdag og helg, og ingen ferier å se frem til. Selv Pippi måtte gå på skolen en gang i året for å få ferie sammen med de andre.

Under korona-nedstengningen fikk mange føle på kroppen hvordan det var å bli tvunget til å være hjemme fra arbeid og skole. Flere fikk psykiske problemer av det. Er det merkelig om pensjonister kan få det samme når de blir stengt ute fra det faglige og sosiale som en jobb innebærer. Forskjellen på å være korona- eller pensjonistutestengt er at sistnevnte har ingen retrett til arbeidslivet.

Flere kronikker og debattinnlegg

Eller kan de legges til rette for det?

Det burde være en sentral i kommunen hvor de som ønsker fortsettelse av arbeidslivet, kunne melde seg om enn ikke for mer enn noen timers innsats per uke.

I det offentlige kan flere jobber være aktuelle. Jeg nevner et par av dem:

** I eldreomsorgen der det trenges så mange hender, kan eldre hjelpe eldre slik at de fagkompetente pleierne kan ta seg av det de er utdannet for. Eldre kan for eksempel hjelpe andre eldre i nabolaget med å stelle i stand måltid, handle, gjøre rent mm. Med all tiden eldre har til rådighet, vil det være tid til å lytte til og samtale med de som er blitt avhengig av andres hjelp. De behøver ikke se på klokken for å nå neste jobb.

** I godt voksen alder har vi nok erfaring fra barn og barnebarn til å tre inn i barnehager når det er i mangel for folk. Tror nok det ville berike både eldre og barna.

Frivillighet

Frivillige organisasjoner bidrar til kompetanse, læring og inkludering og gir folk i alle aldre anledning til å møtes, engasjere seg og være en del av et fellesskap.

Regjeringen ønsker å sikre frivilligheten god finansiering, stor frihet og en sentral plass i samfunnet.

Kilde: regjeringen.no

Det vil gi eldre en en god følelse av fortsatt være involvert i samfunnet og kunne tjene noen ekstra kroner til strømregningen, dyre tannlegeregninger, ferie eller et kafebesøk. Pensjonen strekker ikke til mange utskeielser eller uforutsette utgifter. Og hva skal man med mye fritid hvis man ikke har penger til å gjøre ting man har lyst til.

Hvorfor ikke melde seg til frivillig arbeid dersom en har tid og overskudd. Ikke alle vil gjøre det.

Jeg tror ikke eldre er ulik andre som ønsker lønn for utført arbeid. Da klokka skulle stilles tilbake til vintertid, var det fokus på de som var på vakt på natten som måtte jobbe en eneste time gratis. Det forventes at eldre skal jobbegratis. Forstå det den som kan. Seniorlønn på 245 kroner timen er ikke all verden å dekke for en arbeidsgiver, som slipper pensjonsinnbetaling og lønn ved fravær. Av inntekten betales skatt som igjen kommer samfunnet til gode.

Ved å la de eldre som er motiverte, friske og oppegående få jobbe, vil den fryktede eldrebølgen bli mindre og flere vil holde seg friske og spreke lenger. Arbeidsledighet kan være roten til mye vondt så vel for gammel som for ung.

Arbeidslivet må ta inn over seg den arbeidskraftressursen eldre representerer.

Nyheter fra Drammens Tidende