14. februar 2023 vedtok det forrige kommunestyret å bygge et nytt regionalt renseanlegg inne i Nordbykollen, som et fjellanlegg. Dette skal være et spleiselag mellom Drammen, Asker og Lier kommuner etter gitte prosentandeler, som det så fint heter. Hvilket betyr at Drammen kommune skal betale 62 prosent av investeringen.

Bybrua i Drammen ble vedtatt bygget for ca. Kr. 780 mill. Før byggingen kom i gang i 2022 var kostnadssprekken på svimlende 620 mill. Altså til sammen 1,4 milliarder kroner. Og enda foreligger ikke sluttregningen…

Til syvende og sist er det vi drammensere som skal betale regningen, da i form av dårligere servicetilbud i vår kommune.

De fleste husker vel at Oslo gikk på en økonomisk smell vedrørende ny vannforsyning. Den var estimert til å koste 12,5 milliarder i 2019. I 2021 hadde kostnaden økt med 5,2 milliarder. Til sammen 17,7 milliarder. Totalprisen nå i 2024 er estimert til over 30 milliarder…..

Slik kunne vi nevnt prosjekt etter prosjekt…

Kostnadene for bybrua får vi ikke gjort noe med nå. Den må betales av oss uansett. Men - nå står altså nytt renseanlegg i Nordbykollen på agendaen.

Absolutt ingen ting tyder på at vi unngår samme scenarioet her. DNI vil hevde den påstanden at det ikke finnes ett eneste entreprenørfirma som kan gi en fornuftig reell fastpris på et slikt prosjekt. Anbudene kommer til å bli fulle av forbehold og reservasjoner.

Flere kronikker og debattinnlegg

All tidligere erfaring tilsier at kostnadsoverskridelsene vil begynne å løpe før man i det hele tatt har sprengt første salve i Nordbykollen. Disse kostnadene skal betales over vann og avløpsgebyrene etter selvkostprinsippet. Da risikerer vi en mangedobling av disse gebyrene i vår kommune, som samtlige innbyggere må være med å betale.

Alternativet er å oppgradere de renseanleggene vi har til dagens påkrevde standard. «Noen» har antydet at dette vil bli like dyrt, basert på antatte beregninger.

DNI Drammen, Det norske Industripartiet i Drammen, vil hevde den påstand at det å oppgradere dagens eksisterende anlegg gir en mye større forutsigbarhet i forhold til kostnader, og sluttregningen vil bli betydelig lavere. Det er tross alt enklere å beregne kostnader for en oppgradering/modernisering av et eksisterende anlegg enn å bygge et nytt inne i et fjell.

Det skal i forbindelse med en ny plassering også bygges nye rørtraseer og pumpeanlegg. Dagens rørtraseer til de eksisterende anleggene bør også bli betraktelig rimeligere å oppgradere. Ser man også på det beredskapsmessige så er det ingen tvil om at Drammen er best tjent med flere små renseanlegg enn ett stort. Settes et lite renseanlegg ut av drift så medfører dette mindre forurensing enn om alt avløp fra et stort renseanlegg må føres ut i naturen i det tidspunktet hvor det er ute av drift. Det kan fort kalles en naturkatastrofe. Dessuten vil et slikt nytt anlegget også måtte beramme sårbar natur.

Mange i Drammen lever faktisk under fattigdomsgrensen, og vår påstand vil føre til uforholdsmessige økte kostnader for våre innbyggere hvor mange allerede er hardt presset økonomisk.

Så kjære styringspartier i Drammen kommune: DNI henstiller dere til å revurdere dette vedtaket, og sørge for ikke å påføre Drammen kommunes innbyggere uante kostnader for fremtiden.

Som det så fint heter i politikken: Et vedtak har ikke gyldighet lenger enn til et nytt blir fattet. Så da er det enda ikke for sent.

Nyheter fra Drammens Tidende