I arbeidet med arealplanen har det kommunalt eide selskapet Lindum fremmet forslag om å beslaglegge mer matjord fra sine naboer, til fordel for avfallsanlegg. Grunneierne har sagt nei.

Hva nå? Går Høyre nå i front for å ta privat eiendom fra bøndene?

I formannskapet 30. april fortsetter arbeidet med kommunens arealplan. Planen som skal styre utbygging i kommunen inn i fremtiden må bli ferdig, og det er nødvendig at det skjer noe.

Formannskapet i Drammen

* Formannskapet i Drammen består av 15 representanter.

* Antall representanter: Høyre 4, Arbeiderpartiet 4, Fremskrittspartiet 3, Miljøpartiet De Grønne 1, Pensjonistpartiet 1, Venstre 1, SV 1.

* Formannskapet er et saksforberedende organ for kommunestyret. Kommunestyret har imidlertid anledning til å delegere betydelig beslutningsmyndighet til formannskapet – innenfor de grenser som er satt i lovgivingen.

* Neste møte i formannskapet i Drammen er 30. april.

* Kommunestyret er det øverste politiske styreorgan i Norges kommuner, og velges i direkte valg for fire år om gangen i det som kalles kommunestyre- og fylkestingsvalg.

* Kommunestyre i Drammen kommune har 57 representanter.

* I Drammen har de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Pensjonistpartiet flertall.

* Andre partier med representanter i kommunestyret er Arbeiderpartiet, Venstre, MDG, SV, Senterpartiet, Rødt, Partiet Sentrum og Drammen INP (Industrti og Næringspartiet). Det er i tillegg en uavhengig representant i kommunestyret.

* Neste møte i kommunestyret i Drammen er 7. mai.

Kilde: Stor norske leksikon / DT

Kommunedirektøren legger opp til en prioritering av hvilke saker kommunen skal forsøke å gå videre med for å arbeide seg rundt innsigelser i form av god vilje og løsninger som fortjener opp til flere spørsmålstegn.

Et av de store prosjektene som tiltrakk seg mye oppmerksomhet i forrige runde var Lindums ønske om å beslaglegge matjord som bønder i Skoger i dag produserer mat på. Lindum trenger denne ressursrike matjorda for å grave ned forurenset avfall, ikke bare avfall fra Drammens innbyggere, men forurenset avfall fra rundt om i verden. Siste i porteføljen er en god dose asbest fra Italia. Det grønne skiftet kalles oppskriften å ødelegge matjord.

Da denne saken var oppe sist sa Høyre at det var forutsatt at det forelå en avtale mellom grunneiere og Lindum vedrørende eiendommen. Nå foreslår kommunedirektøren å forhandle om å komme seg vekk fra innsigelsene, med formål om omregulering, det uten at det foreligger en avtale om salg. Nettopp fordi bøndene som produserer mat til storsamfunnet ikke vil selge.

Det bøndene derimot vil er å ta ansvaret for å fortsette med å forvalte matjorda som knapphetsressurs, og med det produsere mat til oss.

Hva gjelder innsigelsene så er det selvsagt opp til flertallspartiene selv å få sine egne i fylket til å fjerne innsigelsene som er fremmet, nettopp med hensyn til vern av matjord. Fylkesvaraordføreren selv har jo tidligere i fylkestinget varslet at han ikke har til intensjon om å være med på å verne matjord som fylkeskommune.

Da var vel en innsigelse borte og en står igjen som kommunedirektøren kan bryne seg på.

Går flertallet inn for å sende dette arealet til forhandling bør de samme partiene samtidig stå inne for at man har til intensjon å ekspropriere privat eiendom. Hvis ikke er videre prosess meningsløs og bortkastet ressurser, penger og energi, politisk og administrativt.

Så hva skjer nå Høyre?

Er dere forberedt på å ta privat eiendom for at avfallsberget i Skoger skal fortsette å vokse, eller vil man ta et helhetlig ansvar og verne matjorda og den private eiendomsretten?

Nyheter fra Drammens Tidende