Drammens Tidendes (DT) ansvarlige redaktør skriver om at kulturen blomstrer i Drammen og at mange arrangementer er utsolgt. Denne utviklingen er viktig, ikke bare for kulturens egen skyld. Det gode tilbudet av underholdning og lettere kultur gir folk lyst til, ikke bare å besøke byen, men også til å bosette seg her, mener han.

Det kan godt være riktig at en ny og positiv kulturvind blåser over Drammen. Kanskje blomstrer et frø som har ligget i dvale i mørketid og pandemi. DT vil gjerne være med der mange samles. Også nå vil avisen være med på «lasset». Redaktøren framhever at avisen vil være en deltaker i den positive utviklingen i kulturen.

Det er verre når tilbudet ikke treffer fullt så bredt. Da uteblir som regel omtalen, slik man har sett det i mange år nå. Siden før pandemien og enda lenger tilbake har kulturstoff så og si vært fraværende i avisen. Kunstutstillinger, konserter, litteratur og mye mer får ingen omtale eller kritikk i det hele tatt. Kun breddemønstringer har blitt omtalt, som for eksempel Novemberutstillingen i Paviljongen. Men i 2023 var visst den også nedprioritert.

Papiravisens kulturside, som tidligere riktignok var godt gjemt, langt bak, i reklamedelen, har nå blitt helt borte. På hjemmesiden (dt.no) finnes det en egen kulturknapp i oversikten over innholdet fra A til Å, blant 31 andre knapper. Både Strømsgodset og Mjøndalen fotballklubber har for eksempel egne knapper under «aktuelle temaer», og er langt mer synlige.

Det er bra at avisen nå synes å ville snu den negative utviklingen og ta sitt samfunnsansvar på alvor ved igjen å støtte opp om kulturen. Måtte dette engasjementet bli synlig i avisen og også gjelde de mange tilbudene i Drammen, som ikke har fullt så stor publikumsappell.

Skal kulturen være i utvikling og blomstre er den avhengig av å synes. Den brede kulturen trenger også den smale for å kunne utvikles og fornyes. Den smalere kulturen trenger den bredere for å finne gjenklang i samfunnet.

Drammen har alle forutsetninger for å være Norges beste kulturkommune med sitt kulturelle mangfold og sin nærhet til hovedstaden. Bare dersom byens største avis er med, ikke bare på lasset, men også selv er med på å dra lasset, er det mulig å få det til.

Nyheter fra Drammens Tidende