I DT-kronikken «Det er dyrt å være syk. Å bli ufør er like ille for økonomien som å totalskade bilen uten kasko», har Anette Green helt rett i at det å bli sykAnette Green helt rett i at det å bli syk og ufør i dagens Norge blir en økonomisk utfordring. Det blir ofte et liv i vedvarende fattigdom.

Men vi må minne Anette Green om at vi alle er pliktige medlemmer av folketrygden. Folketrygden er vår felles forsikring. Det er denne forsikring som må styrkes. En reklame for bankenes forsikringsordninger undergraver nettopp vår felles folketrygd, vårt lands grunnmur og vår stolthet.

Det står om folketrygdens formål:

* Folketrygdens formål er å gi økonomisk trygghet ved å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter ved arbeidsløshet, svangerskap og fødsel, aleneomsorg for barn, sykdom og skade, uførhet, alderdom og dødsfall.
*Folketrygden skal bidra til utjevning av inntekt og levekår over den enkeltes livsløp og mellom grupper av personer.
*Folketrygden skal bidra til hjelp til selvhjelp med sikte på at den enkelte skal kunne forsørge seg selv og klare seg selv best mulig til daglig.

Fantastiske ord som som vi skal og må leve opp til og levere på.

AAP-aksjonen

AAP-aksjonen ble stiftet 12. juni 2019. Foreningen har over 1.800 betalende medlemmer. I tillegg er over 24.000 personer medlemmer av foreningens Facebookgruppe, som er åpen for alle. Mange av disse støtter foreningens formål. Over 70 prosent av de som har meldt seg inn i foreningen er kvinner.

AAP-aksjonen er en ideell organisasjon som har som kortsiktig mål å sikre de som blir syke og uføre en avbruddsfri inntektssikring fra folketrygden inntil de er endelig avklart mot arbeid eller uføretrygd. Slik er det ikke i dag.

Kilde: AAP-aksjonen

Av hver enste krone du tjener betaler du trygdeskatt inn til vår felles forsikring. Vi skal derfor ikke trenge private forsikringer, det skal holde med den felles forsikringen vi har.

Det som er så viktig er at denne felles forsikringen blir styrket og ikke svekket. Ytelsen må settes opp så vi alle kan leve verdige liv.

Fra 2013 har vår folketrygd virkelig blitt svekket år for år.

Regjeringen med Erna Solberg i spissens endret lovverket i folketrygden og innførte blant annet et karensår for syke mennesker. Syke ble stående helt uten inntekt i ett år. De ble stående utenfor den folketrygden vi alle er pliktige medlemmer av og hadde ingen rettigheter på en ytelse. Og her spilte det ikke noen rolle om du hadde hatt en forsikring eller ei.

Mange forsikringsselskaper fulgte Navs vedtak, og når pengene fra folketrygden stoppet, stoppet også pengene fra forsikringen.

Flere kronikker og debatter

Resultatet ble at syke stod med kroner null kroner i inntekt, henvist til privat forsørging eller økonomisk sosialhjelp.

Hvor mange titusener av syke som ble rammet av dette brutale lovverket har ikke nav noe oversikt over, men vi i AAP-aksjonen anslår med de tall vi har fra Nav, at vi snakker om langt over 20.000 syke og skadde i årene fra 2018 og frem til 2021.

Med ny regjering i 2021 ble lovverket endret og karenstiden fjernet. Syke og skadde kunne igjen ha en løpende inntektssikring.

Det er så mange i dagens Norge som sliter økonomisk og ikke har noen mulighet til å tegne egne forsikringer. Det finnes ikke penger igjen når de løpende utgifter er betalt og maten står på bordet.

Vi er på ville veier når ikke felleskapet skal kunne bære konsekvensene av at vi kan bli syke og skadet.

Mange av oss gir hele vår helse til AS Norge, og da skal også vår felles forsikring tre inn med ytelser vi leve verdige liv av. Noe annet er helt uaktuelt og uakseptabelt.

La oss derfor stå sammen og styrke vår felles forsikring, vår folketrygd. Gi oss tryggheten tilbake!

Nyheter fra Drammens Tidende